JADŁOSPIS MAJ 2024


JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE ( PROSZĘ NA BIEŻĄCO SRAWDZAĆ JADŁOSPIS)

6.05 PONIEDZIAŁEK

KREM KALAFIOROWY (zupa bezglutenowa) Skład: kalafior seler, marchew, pietruszka korzeń, ziemniaki, mąka bezglutenowa, śmietana18 %(śmietana z mleka ,kultury bakterii fermentacji mlekowej)

KURCZAK CURRY Z WARZYWAMI, MLECZKIEM KOKOSOWYM I ANANASEM Skład: filet z kurczaka ,włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka korzeń, por), ananas, mleczko kokosowe, curry,  mąka pszenna, olej rzepakowy

OGÓREK KISZONY

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

RYŻ BIALY PARABOLICZNY

WODA , KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne ,czerwone ,śliwki, truskawki ,cukier

7.05 WTOREK

ZUPA JARZYNOWA Z KASZĄ MANNĄ Skład: porcja rosołowa z kurczaka, marchew, seler, pietruszka korzeń, kapusta biała, kasza manna

KOTLET MIELONY Z INDYKA Skład: udziec z indyka, bułka pszenna, jaja ,cebula, panierka (mąka pszenna, drożdże bułka tarta), olej rzepakowy

ZIELONA FASOLKA SZPARAGOWA CIĘTA Z WODY

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład: ziemniaki, masło 82%

WODA,KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne , porzeczki czerwone ,śliwki, truskawki ,cukier

8.05 ŚRODA

Zestaw wegetariański

ZUPA KRUPNIK (zupa bezglutenowa) Skład: marchew ,seler , ziemniaki,  pietruszka korzeń, kasza jaglana, mąka bezglutenowa, śmietana18 % (śmietana z mleka ,kultury bakterii fermentacji mlekowej)

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE PANCAKES Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Skład: mleko 3,2 %, mąka pszenna, jaja, woda, truskawki

WARZYWA GOTOWANE , SUROWE LUB OWOC

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne , porzeczki czerwone, śliwki, truskawki, wiśnie, cukier

9.05 CZWARTEK

BARSZCZ BIAŁY /ZALEWAJKA  Skład: marchew, pietruszka korzeń ,seler, cebula ,ziemniaki, żurek zakwas (woda, mąka żytnia, czosnek), śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

ESKALOPEK W SOSIE Z CZERWONEJ  PAPRYKI skład: filet z kurczaka, papryka czerwona, mąka pszenna

SAŁATA LODOWA Z SOSEM WINEGRET Skład: sałata lodowa ,olej rzepakowy, cytryna ,zioła

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

KASZA BULGUR skład: kasza bulgur, masło 82%

WODA, KOMPOT  Z OWOCÓW skład: porzeczki czarne ,porzeczki czerwone, truskawki, śliwki, wiśnie ,cukier

10.05 PIĄTEK

ZUPA POMIDOROWA Skład: marchew, pietruszka korzeń ,seler ,koncentrat pomidorowy 30% , makaron:(mąka z pszenicy durum, pasteryzowana masa jajowa 10%, woda), śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

RYBA W PANIERCE Skład: ryba Tilapiaj filet , jaja, panierka(mąka pszenna, jaja, drożdże),olej rzepakowy

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z JABŁKIEM Skład: kapusta kiszona, marchew, jabłka, olej rzepakowy

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład : ziemniaki, masło tłuszcze82%

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne ,czerwone, śliwki, truskawki,  cukier

13.05 PONIEDZIAŁEK

ZUPA OGÓRKOWA (zupa bezglutenowa) Skład: ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń ,ryż, mąka bezglutenowa, śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej

KOTLET PANIEROWANY Z KURCZAKA  Skład: filet z kurczaka, jaja ,bułka tarta(mąka pszenna, jaja ,woda ,drożdże),olej rzepakowy

SURÓWKA Z MARCHEWKI Z JABŁKIEM Skład: marchew, jabłka

WARZYWA GOTOWANE ,SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład :ziemniaki, masło 82%

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne ,czerwone ,śliwki, truskawki ,cukier

14.05 WTOREK 

STOŁÓWKA NIECZYNNA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

15.05 ŚRODA

STOŁÓWKA NIECZYNNA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

16.05 CZWARTEK

STOŁÓWKA NIECZYNNA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

17.05 PIĄTEK

Zestaw wegetariański

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I CIECIERZYCY (zupa bezglutenowa) Skład: groszek zielony, ciecierzyca, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka korzeń , mąka bezglutenowa, śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej

PLACUSZKI Z JABŁKAMI Skład: mąka pszenna, mleko 3,2%,jabłka,olej rzepakowy, cukier puder

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB JABŁKO

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne ,porzeczki czerwone ,śliwki, truskawki, cukier

20.05 PONIEDZIAŁEK

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY( zupa bezglutenowa) Skład: buraki czerwone marchew, pietruszka korzeń ,seler, cebula ,ziemniaki, mąka bezglutenowa, śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

GULASZ Z INDYKA  Skład: udziec z indyka ,cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, soczewica czerwona)

SURÓWKA Z SELERA Skład: seler, jabłko , jogurt naturalny, majonez

WARZYWA GOTOWANE , SUROWE LUB OWOC

KASZA JAGLANA skład: kasza jaglana,  masło 82%

WODA, KOMPOT  Z OWOCÓW skład: porzeczki czarne ,porzeczki czerwone, truskawki, śliwki, wiśnie ,cukier

21.05 WTOREK

ROSÓŁ Z MAKARONEM Skład: porcja rosołowa, mięso wołowe rosołowe, marchew, pietruszka korzeń, seler, cebula, makaron (mąka z pszenicy zwyczajnej ,kurkuma, przyprawy, jaja)

PIEROGI ZE SZPINAKEIM, SEREM FETA I DELIKATNYM SOSEM CZOSNKOWYM (danie wegetariańskie) Skład: mąka pszenna ,woda , olej roślinny, czosnek, szpinak, ser feta, jajka ,jogurt naturalny, czosnek

WARZYWA GOTOWANE ,SUROWE LUB OWOC

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne , porzeczki czerwone, śliwki, truskawki, wiśnie, cukier

22.05 ŚRODA

ZUPA CEBULOWA Skład: cebula, seler, marchew, pietruszka korzeń, makaron zacierka (mąka z pszenicy zwyczajnej ,kurkuma, przyprawy, jaja), śmietana18 %(śmietana z mleka ,kultury bakterii fermentacji mlekowej)

FILET Z KURCZAKA SOUTE Skład: filet z kurczaka, zioła, przyprawy, olej rzepakowy

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ  Skład: kapusta pekińska, marchew ,sos winegret

WARZYWA GOTOWANE , SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład: ziemniaki, masło tłuszcze 82%

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne , porzeczki czerwone, śliwki, truskawki, wiśnie, cukier

23.05 CZWARTEK

KREM BROKUŁOWY Skład: Brokuł, seler, marchew, pietruszka korzeń, makaron (mąka z pszenicy zwyczajnej ,kurkuma, jajaśmietana18 %(śmietana z mleka ,kultury bakterii fermentacji mlekowej)

SPAGHETTI BOLOŃSKIE Z DODATKIEM SOCZEWICY (OPCJA WEGETARIAŃSKA: SOS POMIDOROWY ) Skład: mięso wieprzowe, cebula, soczewica czerwona, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30%,zioła,makaron spaghetti(mąka semolina z pszenicy durum, woda), ser morski(mleko , kultury bakterii kwasu mlekowego- zawiera laktozę, sól)

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

WODA , KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne ,czerwone ,śliwki, truskawki ,cukier

24.05 PIĄTEK

ZUPA POMIDOROWA Skład: marchew, pietruszka korzeń ,seler ,koncentrat pomidorowy 30% , makaron:(mąka z pszenicy durum, pasteryzowana masa jajowa 10%, woda), śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

SZYCELEK RYBNY Skład: ryba Tilapia filet , jaja, panierka(mąka pszenna, jaja, drożdże),olej rzepakowy

SAŁATKA Z OGÓRKÓW KISZONYCH Z MARCHEWKĄ skład: Ogórki kiszone, marchew, cebula

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład : ziemniaki, masło tłuszcz 82%

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW Skład: porzeczki czarne , porzeczki czerwone, śliwki, truskawki, wiśnie, cukier

27.05 PONIEDZIAŁEK

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY(zupa bezglutenowa) Skład: buraki, marchew ,ziemniaki ,korzeń pietruszki ,seler ,marchew, mąka bezglutenowa, , śmietana 18 %(śmietana z mleka ,kultury bakterii fermentacji mlekowej), przyprawy

PENE Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM W SOSIE ŚMIETANOWO ZIOŁOWYM Skład: makaron  penne (mąka z pszenicy durum, jaja, woda) filet z kurczaka, szpinak, mąka  pszenna, śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW  Skład :porzeczki czarne, porzeczki  czerwone ,truskawki, śliwki, cukier

28.05 WTOREK

ZUPA OGÓRKOWA (zupa bezglutenowa) Skład: ogórek kiszony, marchew, seler, pietruszka korzeń ,ryż, mąka bezglutenowa, śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej

KOTLET PANIEROWANY Skład: filet z kurczaka, jaja ,bułka tarta(mąka pszenna, jaja ,woda ,drożdże),olej rzepakowy

BURACZKI NA CIEPŁO Skład: buraki czerwone, masło 82%

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

ZIEMNIAKI Z MASŁEM I KOPERKIEM Skład; ziemniaki, masło 82%

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW  Skład :porzeczki czarne, porzeczki  czerwone ,truskawki, śliwki, cukier

29.05 ŚRODA

Zestaw wegetariański

W KREM PIECZARKOWY (zupa bezglutenowa) Skład: pieczarki, seler ,marchew, pietruszka korzeń , mąka bezglutenowa ,  śmietana 18 %(śmietana z mleka, kultury bakterii fermentacji mlekowej)

MAKARON Z BIAŁYM SEREM I TRUSKAWKAMI Skład: makaron (mąka z pszenicy zwyczajnej ,kurkuma, przyprawy, jaja),twaróg półtłusty, truskawki

WARZYWA  GOTOWANE, SUROWE LUB OWOC

WODA, KOMPOT Z OWOCÓW  Skład: porzeczki czarne, porzeczki czerwone ,truskawki, śliwki, cukier

30.05 CZWARTEK

STOŁÓWKA NIECZYNNA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

31.05 PIĄTEK

STOŁÓWKA NIECZYNNA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

POSIŁKI PRZYPRAWIANE SĄ: SÓL,PIEPRZ,ZIOŁA PROWANSALSKIE, BAZYLIA, MAJERANEK,

KMINEK,PAPRYKA SŁODKA, PRZYPRAWĄ „SMAK NATURY” BEZ GLUTAMINIANU SODU

W JADŁOSPISIE WYRÓŻNIONE GRUBĄ CZCIONKĄ PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

OBIADY WYDAWANE SĄ OD  11.30 – DO 15.00